Summa sidvisningar

tisdag 8 januari 2013

Våfflor med seder och bruk för en ogift Brud


Förr var det tradition att lysningen lästes upp i brudens hemkyrka tre söndagar i rad. Numera lyser det på begäran bara en gång, och då bör fästparet infinna sig i kyrkan. Lysningsmiddagen bör vara en festlig tillställning, då fästfolket fortfarande har varandra till bordet. Den blivande bruden klär sig på lysningsmottagningen i en ljus klänning, han i kostym.

Lysningsmottagningen
Lysningsmottagningens främsta uppgift är att två släkter får träffa och lära känna varandra. Det har de god glädje av, då de sedan träffas på bröllopet. Den klassiska lysningsmottagningen bjöd förr på sherry med små snittar, sedan kaffe och tårta. Idag bor många blivande brudpar redan tillsammans, och vad är då naturligare än att fästparet har lysningsmottagning hemma hos sig.

Det har blivit vanligare med lysningsmottagning mitt i veckan, delvis för att gästerna vill ägna helgen åt sporter, golftävlingar, fara-till-landet-press eller andra typer av upptagenheter. Man kan då redan i förlovningsannonsen eller i en eventuell lysningsannons sätta ut tid och adress för mottagningen, förslagsvis kl 17-20. Man bjuder då kanske hellre på något mera matigt som till exempel en kycklingsallad med gott bröd och en smarrig ostbit till. Drycker kan vara till exempel vitt svalt vin, självklart med alkoholfritt alternativ.

Lysningspresenter
Lysningspresenter visas upp på ett vackert dukat presentbord. Numera har flera stora firmor presentböcker, där det blivande brudparets önskemål med namn på tillverkare, modeller samt pris anges. Numera tar många med sig lysningspresenterna till bröllopet, vilket är mera bökigt och tar onödig värdefull tid från bröllopsfesten.

Kort med givarens namn underlättar för brudparet då de vill skriva och tacka för presenterna. Brudparet behöver inte skriva och tacka för presenten förrän efter bröllopet. Skulle det inte bli något bröllop av returneras lysningspresenterna tillsammans med ett vänligt kort där man så hjärtligt tackar för presenten och samtidigt informerar om att man beslutat gå skilda vägar.


Idag berättade en kollega till mig om denna händelse och jag som älskar fest och glamm börjar nu fundera om man kan ha Lysningskaffe med 7 sorters kakor men skippa Kyrkan....jag ska ju gifta mig borgerligt.Om man mot förmodan ska ordna något kan man ju allltid bjuda på våfflor men 17/3 då är många trötta efter ha varit på Sverigemötet i alla fall om man är Moderat. Sen kommer Påsken och andra saker MEN kanske kanske det blir Lysningskaffe med Våfflor en söndag i april.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar