Summa sidvisningar

måndag 16 januari 2012

Megalomana vanföreställningar eller bara lite Mytomani?

På förekommen anledning bloggar jag idag om lite sjukdomstillstånd som kan vara bra att känna till.

Mytomani (av myt och mani) innebär att en person ljuger mer eller mindre tvångsmässigt, det vill säga utan att det finns någon tydlig orsak till lögnen. Mytomani är i sig självt ingen psykiatrisk diagnos. Ibland kan den härledas till narcissism, paranoia eller schizofreni, ibland till olika tvångssyndrom. En mytoman känner ingen skuld när han eller hon ljuger; mytomanen testar om omgivningen tror på lögnerna, även om de egentligen är betydelselösa. Många mytomaner skapar en myt om sig själva varifrån de kommer, hur deras uppväxt har varit, hur mycket pengar de har, vad de jobbar med osv. Orsakerna kan vara flera, dels att verka mer intressant, dels att väcka omgivningens medlidande etc. Vissa mytomaner tror själva på sina lögner, andra gör det inte.

Det finns mycket lite forskning om mytomani och trots att det är relativt vanligt finns det få psykologer eller psykoterapeuter som har särskilt mycket erfarenhet av det. Detta beror delvis på att de flesta som lider av mytomani saknar sjukdomsinsikt, och söker därmed inte hjälp. [1]

Vad som händer när man avslöjar en mytoman är olika beroende på personlighet och bakomliggande orsaker till beteendet. Man bör dock vara försiktig, avslöjandet kan ibland utlösa våldsutbrott, ibland självdestruktiva eller depressiva beteenden.

(Wikipedia)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar